Gigantické krystaly sádrovce

5.4.2012
Gigantické krystaly sádrovce v jeskyni Cueva de los Cristales v dole Naica v mexickém státě Chihuahua (foto Javier Trueba)

Krystaly sádrovce v mexické Jeskyni Krystalů dosahují mnohametrových délek. Největší z nich je 11 m dlouhý, 4 m široký a váží 55 tun. Mechanismus jejich vzniku objasnili tým geologů z University of Leeds a Universidad de Granada pod vedením prof. Alexander van Driessche z Granady. Vznikají shlukováním drobných krystalků příbuzného minerálu bassanitu CaSO4.H2O v roztoku nasyceném síranem vápenatým. Minerál sádrovec CaSO4.2H2O oproti bassanitu obsahuje jednu molekulu vody navíc. Jeho pražením při 150 stupních Celsia vzniká všem dobře známá sádra CaSO4.1/2H2O, která obsahuje pouze jednu molekulu vody na dvě molekuly síranu vápenatého, jde tedy o hemihydrát síranu vápenatého. Po smíšení sádry s vodou vzniklá kaše ztuhne za opětného vzniku sádrovce. Foto Javier Trueba

Franta Flinta 30.5.2020: Co je hemi za číslovku?

Pavel 31.5.2020: Myslím, že to je v textu dostatečně srozumitelně popsáno. Hemi- znamená polovinu, tedy hemihydrát obsahuje polovinu molekuly vody na jednu molekulu substrátu, tedy jednu molekulu vody na dvě molekuly substrátu, což je v textu uvedeno.

 
Odeslat komentář k článku "Gigantické krystaly sádrovce "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Gigantické krystaly sádrovce " e-mailem

Diskuse/Aktualizace